9/14/2008

Un altre cop 11 de setemebre

I ha tornat a passar un 11 de setembre, de nou a Catalunya. L’11 de l’any passat segueix molt present a la meva memòria i ja per sempre, quan un grup d’ex-alumnes de la UTEM em van deixar entrar amb ells a la zona, aquell dia restringida, de la Moneda per fer l’ofrena floral a Salvador Allende.

Televisió de Catalunya també ha tingut present aquell 11 de setembre de 1973 i a aprofitat per fer una entrevista a Michelle Bachelet, presidenta de la República de Xile que es pot veure a Tv3 a la carta.

La presidenta, coneixent el mitjà que l’entrevistava, ha fet referència a la solidaritat de tants catalans cap al poble xilè.

Entre els actes de commemoració d’aquest 35é aniversari del cop d’estat i del centenari del naixement de Salvador Allende, hi ha hagut al Centro Cultural La Moneda una exposició de les obres d’art que es van recopilar durant el govern d’Unió Popular sota la Operación Verdad que pretenia demanar la solidaritat dels artistes de tot el món per fer un fons a favor de la causa.

El primer de respondre a aquesta crida de solidaritat mundial i artistica va ser Joan Miró, però no només això sinó que un dels impulsors era l’aleshores director de la Escuela de Bellas Artes de Chile, José Balmes, exiliat català. Aquest és, però només un exemple més de catalans compromesos i solidaris de qui feia referència la presidenta a l’entrevista.

Aquest 11 també s’han fet nous passos per conservar la memòria col•lectiva de Xile, des de la desclassificació documents de l’Arxiu Nacional de Seguretat dels EEUU on es posa un cop més en evidència el paper del govern nord americà en aquells fets, fins a la recuperació i restaurat del despatx que va ser del president Allende a la Moneda fins aquella data.

Ja mateix poso a la llista de tantes coses que he de fer quan torni a Xile, repetir la visita a l’interior de la Moneda!

No hay comentarios.: