12/15/2008
11/25/2008
Santiago de Chile
Un era un vídeo del canal viajar: http://www.elpais.com/videos/viajes/Santiago/Chile/elpvid/20081031elpviavje_1/Ves/
L'altre un reportatge escrit titulat "Santiago una ciudad relajada e indie" que fa un recorregut durant un dia per la ciutat... veig que encara em vaig deixar algunes coses... res, que hi haurem de tornar!
http://elviajero.elpais.com/articulo/viajes/ciudad/relajada/indie/elpviavia/20081101elpviavje_2/Tes
11/23/2008
Santiago què?

Estava fent temps pels carrers del Raval. M’estava dedicant al plaer de fer el badoc per Barcelona quan em va sorprendre el títol d’una exposició: “Santiago Toolbar”…Santiago què?...
Un dels subtítols, La Nueva Gráfica Chilena, aclaria de quin Santiago es tractava.
Ja ho teniem situat al mapa. Més complicat va ser, un cop dins, situar el significat de tot plegat. Eren 4 espais diferenciats i tots sorprenien per ser obres artístiques ben “concectuals”, estrafularies, rarotes. Els espais corresponien a 4 col·lectius artístics xilens que han presentat obres en un espai, Galeria Concreta, creat per la Corporació Cultural Matucana 100.
Fins aquí tot el que vaig entendre d’una extensa explicació de les motivacions d’una exposició tant desconcertant, però no tenia garie temps i em vaig dedicar a donar-hi un cop d’ull.
A mi això de l’art abstracte sempre m’ha anat una mica gros, però, com són les coses de la morrinya, fins i tot vaig dedicar uns quants minuts a veure un vídeo sobre les voltes que dóna l’esperssor que rega el bosc del Cerro San Critsobal i que es pot veure des de Plaça Italia, al centre de Santiago!
He de dir que, tot i l’estona dedicada, no va ser el muntatge que més em va interessar. Però si tingués ocasió tornaria a l’exposició per veure el projecte que presentava La Nueva Gráfica Chilena.
Aquest col·lectiu presentava vídeos surrealistes com el que dóna la seva particular visió de com devien ser els dies dels supervivents del més famòs accident aèri als Andes o el d’un viatge accidentat i gens glamuròs de superherois de Santiago a Valparaíso.
Al seu espai també es poden llegir còmics editats per ells com La isla del No (en referència al referèndum que va acabar amb la dictadura de Pinochet) que explica la seva versió, amb un punt irònic i molt crític, del procés de transició a la democràcia al país.
Fent una mica el xafarder per aquest món de blogs i youtubs he vist que aquesta gent van fent cosetes, aquesta setmana per exemple, el dia 27, el dia de la Historiteta al Centro Cultural de España a Santiago. Vés, per si algú li agafa més a prop i s’hi vol passar: http://lnggch.blogspot.com/
10/31/2008
Dia mundial de "l'artishta integralsh"
10/27/2008
A "20 anys del NO"
L’Alianza, la coalició de partits de dretes (UDI i Renovación Nacional) han guanyat en alcaldes per la qual cosa diaris com El País arfirmen que “Bachelet suspende el examen de las municipales”.
Per altra banda, la Concertació (o “oficialistes”, partits que formen l’actual govern: Partit Socialista, Democracia Cristiana, Partido Por la Democracia i Radical) ha guanyat en l’elecció de regidors per la qual cosa diaris d’allà com La Nación diuen “Último cómputo ratifica victória de Concertación en municipales”.
Resultats ben ajustats en aquestes eleccions que es celebren el mes en què es commemoren 20 anys del referèndum que va fer caure el règim de Pinochet, el 5 d’octubre de 1988. Una democràcia, “transició” l’anomenen alguns encara, ben jove, però que pateix un envelliment prematur.
La sensació de desencant amb la classe política i la distància entre aquesta i la societat hi són ben presents en el dia a dia i es reflecteix en una molt baixa inscripció electoral, sobretot dels joves (a Xile per tenir dret a sufragi cal estar inscrit a un registre, la inscripció obliga a les persones a votar).
En els “20 años del NO” les noves generacions amb dret a vot ja no saben què és viure en dictadura i el sistema electoral, basat en una constitució creada el 1980, encara en temps de manca de llibertats, no afavoreix gaire en la confiança amb polítics i institucions.
Malgrat les grans distàncies històriques, socials i polítiques, podriem dir que tot això del desencant i l’abstencionisme també ens sona bastant familiar…

10/11/2008
Quin any!
9/23/2008
9/18/2008
en un "dieciocho" com avui...
9/16/2008
dies de volantines
9/14/2008
Un altre cop 11 de setemebre
Televisió de Catalunya també ha tingut present aquell 11 de setembre de 1973 i a aprofitat per fer una entrevista a Michelle Bachelet, presidenta de la República de Xile que es pot veure a Tv3 a la carta.
La presidenta, coneixent el mitjà que l’entrevistava, ha fet referència a la solidaritat de tants catalans cap al poble xilè.
Entre els actes de commemoració d’aquest 35é aniversari del cop d’estat i del centenari del naixement de Salvador Allende, hi ha hagut al Centro Cultural La Moneda una exposició de les obres d’art que es van recopilar durant el govern d’Unió Popular sota la Operación Verdad que pretenia demanar la solidaritat dels artistes de tot el món per fer un fons a favor de la causa.
El primer de respondre a aquesta crida de solidaritat mundial i artistica va ser Joan Miró, però no només això sinó que un dels impulsors era l’aleshores director de la Escuela de Bellas Artes de Chile, José Balmes, exiliat català. Aquest és, però només un exemple més de catalans compromesos i solidaris de qui feia referència la presidenta a l’entrevista.
Aquest 11 també s’han fet nous passos per conservar la memòria col•lectiva de Xile, des de la desclassificació documents de l’Arxiu Nacional de Seguretat dels EEUU on es posa un cop més en evidència el paper del govern nord americà en aquells fets, fins a la recuperació i restaurat del despatx que va ser del president Allende a la Moneda fins aquella data.
Ja mateix poso a la llista de tantes coses que he de fer quan torni a Xile, repetir la visita a l’interior de la Moneda!
9/08/2008
"La ciudad de los fotógrafos"
9/02/2008
"Calle Santa Fe"

Tal i com dèia la crítica de cinema, fent referència a un altre article publicat per un seu company de redacció, Josep Maria Sebastián, la commemoració enguany del centenari del naixement de Salvador Allende pot ser un bon moment per fer l’exercici de recordar què va significar el cop d’estat de l’11 de setembre per Xile.
Calle Santa Fe explica una història més de tants drames individuals i col·lectius que va significar aquell fatídic dia en què es van trencar tantes il·lusions de llibertat i igualtat a Xile.
El projecte d’Unitat Popular era la transformació econòmica i social del país des de valors democràtics així com ser un model per als paísos veïns que vivien problemàtiques similiars.
Així és com m’imagino que ho devien veure Miguel Enríquez i Carmen Castillo en aquells moments de govern de bloc d’esquerres. Enríquez era el líder del MIR (Movimiento de Izquierdas Revolucionario), organització que habia renunciat a l’acció violenta per responsabilitzar-se de la seguretat personal del president.
El trancament d’aquest somni els va portar a la clandestinitat fins que foren descoberts a la casa on s’amagaven al carrer Santa Fe. Miguel va ser assassinat i Carmen, embarssada, greument ferida.
El documental explica com va poder sobreviure, no va ser així amb el fill que esperaven, i com des de l’exili no podia sentir res més que ràbia pel seu país.
Anys més tard Carmen torna al lloc dels fets i allà coneix detalls sobre aquells fets que van marcar la seva vida. És aleshores que es reconcilia amb el seu país i amb tanta gent que va lluitar des de l’anonimat (com la Paulina d’aquesta altra història) per no deixar perdre aquell projecte de solidaritat entre les persones.
8/31/2008
Celrà Pudahuel connexion
Doncs m'hi esperaven una colla d'amics! Un any després, Xile i tots els qui hi vaig conèixer segueix ben presents i malgrat la distància els sento molt propers. Procuro mantenir contacte amb ells i també amb els que ara tornen, com jo, a ser aquí.
9 mesos es veien molt llargs quan encara havia d'arribar i en canvi ara sento que m'han passat amb una rapidesa que no me'n ser avenir... espero que sigui ben curt el temps que trigui a tornar a posar els peus a l'aeroport de Pudahuel perquè voldrà dir que he tornat a Santiago!
Galeria d'alguns dels tants amics que no surten...
8/11/2008
8/08/2008
"Valparaíso..."
Sentados en lo más alto de unas escalas en el Cerro Cárcel, miramos las casas que se extienden, como una alfombra vieja, ante nuestros ojos... y hablamos del puerto, de sus muros que cuentan historias, de los recovecos que vemos y los que intuímos. Hablamos de la ciudad como si ya nos hubiésemos ido, como si la nostalgia fuera parte del paisaje... bajamos, obedeciendo la dirección de una escala que nos sabemos adónde nos llevará, saludamos a los perros y los gatos... los cordeles con ropa flamean como diciéndonos adiós. Al final de la jornada sentimos que algo nos ha pasado... la saudade, quizá, mezclada con la impotencia de sentir que Valparaíso es el buen y bello amante que dejamos ir... o morir.
D’en Fabián
Un amic xilè em dèia l’altre dia que entén les meves sensacions quan dic en algun post que no sé si té gaire sentit mantenir un bloc sobre una aventura quan aquesta ja ha passat. Ell ha viscut una temporada llarga a un país llunyà i també coneix aquella nostàlgia de les coses que s’hi han deixat, que s’enyoren i que ja sempre més queden incorporades en un mateix.
Però després penso amb gent, músiques, llibres, menjars o llocs que m’han robat el cor i amb els que he estat ben injusta perquè ben mereixien un post. Mirant-ho bé, he estat molt injusta amb l’Anita, la Nodina, en Fabián, els Pablos, la Marta o la Maria … tants amics d’aquí i d’allà; o amb les cançons de la Violeta Parra i totes les músiques de la meva B.S.O particular a Xile; també ho he estat amb "Santa Maria de las flores negras", "Tengo miedo torero" o tants altres llibres que m’han acompanyat durant els llargs trajectes per creuar la ciutat. I per no parlar, si ho hem de fer de menjar, del “charquicán”, les “humitas” o els “porotos con riendas”. Tots podrien ser alguns bons exemples d’aquesta meva poca consideració...
… també Valparaíso.
Podria donar un bon grapat de dades sobre aquesta ciutat portuària que aboca, amb un espectacular joc d’equilibris, les seves desordenades cases de colors al mar de la badia. O explicar les contradiccions amb la seva veina i festivalera Viña del Mar, o les que viu dins de si mateixa.
També podria fer un relat emocionat de les sensacions de passejar per la pendent dels seus carrers imaginativament decorats en una constant competició de grafitaires que treuen de la monotonia del monocolor parets, graons, pals de la llum o qualsevol mena d’element urbà que algú es pugui imaginar.
Descriure les gents, les olors, l’arquitecutra, la història que s’hi respira, el tràfec amb què viu, la calma del matí cobert amb una manta de boira, els bars sofisticats i els més autèntics, la moguda artística, el glamurt i la decrepitud compartint espais, els troleis i el ascensors per desplaçar-se per la ciutat, els vaixells de gran tonatge i les petites barques de pescador en l’immens port …
Digui el que digui, i per molt que m’hi extengui, sempre em quedaré curta si es per parlar de Valparaíso... per això prefereixo que sigui en Fabián qui, recordant una de les nostres jornades de redescoberta de la ciutat, transmeti amb les seves paraules aquella càrrega amb què impregna Valpo.
La primera i la tercera foto que ilustren el post també tenen la firma d'aquest tros d'artishta integralsh que és en Fabián!
7/20/2008
Iorana* Rapa Nui…
Vaig marxar de la illa carregada de dubtes i amb la tristesa que provoca una única certesa: saber que segurament mai més tornaràs a aquelles latituds perdudes en la immensitat del Pacífic.
En aquella illa de 163 metres cuadrats totes les teories i estudis científics conviuen i es contradiuen amb la tradició oral que parla de reis llunyans, de somnis preomonitoris i altres llegendes que contribueixen a crear el mite sobre Rapa Nui.
Veure aquests personatges entrenyables de pedra volcànica caiguts o en procés de construcció a la cantera, abandonats per alguna estranya raó genera una quanitat infinita de preguntes. Els mohai, font de poder i de decrepitud de la societat que els benerava, amaguen el misteri de què va passar en aquella illa, qui els va construir, amb quin propòsit, com els van despalaçar i aixecar en els seus altars d’esquena al mar, qui els va tombar, per quin motiu, què va passar amb els 10.000 habitants que es creu que vivien allà, quin era l’origen d’aquests habitatns, etc.
Es parla de guerres civils entre dos comunitats que vivien a l’illa, de la gran capacitat de navegació, dels mohai com a representacions de personatges de la vida social, etc.
Més enllà dels grans enigmes de Rapa Nui, la seva misteriosa història resulta un avís per navegants perquè parla de l’apocalipsi i del final del món, en petita escala però que pot servir per fer-se’n una idea a tall d’exemple.
Lluny de voler assumir aquestes conclusions, els que hem pogut visitar Pascua ens quedem amb la sensació d’haver estat a un lloc únic i remot que guarda tants misteris i tantes belleses que es queden grabades en algun lloc de la memòria i les quals serveixen de refugi per evadir-se dels petits problemes del dia a dia.
Pascua, malgrat la gran distància, sempre anirà associada a una amiga catalana que va fer estada a Xile com jo. L’Ana Paola va ser qui em va convèncer i acompanyar en aquest fantàstic viatge.
Ironies de la vida, més tard i ja de tornada, vaig saber que Hanga Roa, la capital i única població de la illa, està agermanada amb Olot, definitivament Rapua Nui no deixa mai de sorprendre’t…bé, tampoc la Garrotxa!
* Iorana significa Hola/Adéu en Rapa Nui. Del Iorana n’hem fet molta broma amb els amics xilens perquè en un moment em vaig confondre pensant que era el nom de la senyora a qui li llogavem una habitació…Iorana sempre anirà associat a aquesta meva gran capacitat de fer el préssec (val més tenir-ho ben assumit).
6/29/2008
"La Funa de Víctor Jara"
La seva mort va ser un símbol d'un país al que es callava amb la força de les armes i de la força bruta. Mario Mariquez Bravo, un dels responsables del seu assassinat va ser condemnat poques setmanes abans que jo tornés, a mitjans mes de maig.
Val la pena no perdre's el reportatge que sobre "La Funa de Víctor Jara" va fer un 30 minuts que es va poder veure el gener passat i que es pot veure en 3 trossos al youtube:
Primera part:
Segona part: http://www.youtube.com/watch?v=fbuMnqTMTfE
Tercera part: http://www.youtube.com/watch?v=cD5zX4SA8AY
6/25/2008
i continuen les marxes, "los paros" i "las tomas"
6/10/2008
Coses que m’emporto de Xile
Encara que a Xile pots sentir qui intenta justificar el que va passar amb la dictadura de Pinochet, hi ha moltes famílies que encara estan lluitant per saber la veritat de què va ser dels seus desapareguts i per procurar que es faci justícia.
L’Agrupació de Familiares de Detenidos Desaparecidos és una entitat formada per familiars que no desisteixen en la tasca d’impedir la impunitat dels autors de tantes atrocitats comeses en aquell règim militar.
Tota la tasca realitzada des de l’inici de l’horror el 1973 la tenen explicada en tantes fotos i documents que ara estan arxivant i catalogant degudament amb un projecte de conservació i manteniment de la memòria històrica.
Quan vaig tenir la oportunitat de conèixer aquesta tasca en què treballen, vaig pensar que potser necessitaven ajuda davant de la gran quantitat de feina en ordenació i descripció. No sabia si oferir-los un cop de mà podia suposar per elles un inconvenient més que una ajuda, però els ho vaig proposar igualment.
La rebuda al projecte va ser amb els braços oberts i vaig sentir que passava a ser una amiga, una "compañera", "camarada". Més enllà de l’agraiment que sentien per la, al cap devall poca ajuda que els vaig poder oferir, em van tractar amb aquesta amabilitat i atenció que és tan propia dels xilens.
La tasca que hi he realitzat ha estat ben bàsica: entrada a una base de dades les descripcions de documents. Cada document és un tros de la història recent de Xile i que cal garantir-ne la seva conservació per tal que es pugui conèixer, explicar i recordar.
Més enllà d’això, cada document explica històries particulars de persones amb noms i cognoms amb mares, filles, esposes i germanes disposades a continuar lluitant perquè se’ls hi faci justícia i perquè persisteixi en la memòria col.lectiva la història dels seus.
L’oportunitat de conèixer-les a elles (i un ell) i a la seva lluita ha estat una altra de les grans coses que m’emporto de Xile.
Gràcies Viviana, Nodina, Isolina, Iliana, Cata...i Gonzalo!
Podeu trobar més informació sobre l'associació a: http://www.afdd.cl/
6/05/2008
Jet lag emotiu
Però també és un Jet Lag d'emocions, de pensar constantment a quina hora deuen estar a Xile, què estaria fent jo en aquests moments i què deu estar fent la gent que hi he deixat.
Jet Lag d'enyorances, de la tristesa que provoca la distància, de no poder tenir ben a prop a tots aquells que han estat els teus durant els últims 9 mesos.
Jet Lag de tornar a encetar una etapa i de deixar-ne una de tant important enrera... A base d'un tractament intensiu de retrobaments espero anar sanant.
El millor remei de tots, el meu nebodet, l'Ot!
5/31/2008
últim post des de Xile
Marxo amb pena per deixar a bons amics aquí i amb alegria de veure als d'allà...
Sempre m'he plantejat què serà d'aquest "diari de viatge" quan ja no estigui a Xile...procuraré mantenir-lo, al cap i a la fi diuen que la vida és viatge.
5/22/2008
Falten 9 dies
Tantes ganes de veure a la gent d'alla i tanta pena per deixar la d'aquí...i plego perque ja torno a plorar...
5/11/2008
I tants gossos al carrer...
Dos esdeveniments han provocat que finalment, directa o indirectament, es parli als mitjans de comunicació d'un fet que sorprèn i deixa el cor en un puny si passeges per qualsevol ciutat del país. Des d’Arica fins a Punta Arenas no hi ha ciutat que no tingui carrers i places invadits de gossos que vaguen pels carrers, la majoria en estats deplorables.
Foto en algunes escales de Valparaíso,
menllevada d'en Fabián
També és un tema de consicència pública que potser esdeveniments com Chaitén i la visita d’aquesta actriu poc a poc aniran incidint… En aquest post vull fer un petit recordatori de tants gossos que he vist per Xile i que esperen qui-sap-on i en quines condicions, aquesta necessaria conscienciació.
4/30/2008
S'apropa l'hivern a l'hemisferi sud
El trauma climàtic ara es pateix al revés. Tot i que no coneixeré la part més crua d'aquesta estació en aquestes latituds, es pot intuir que aquí l'hivern deu ser ben dur.
Amb l'arribada del fred i d'algunes pluges al pla i neu a la muntanya, la cordillera apareix blanca quan és possible veure-la entre una capa espessa i grisenca de "smoke" (contaminació) que ens tapa el cel i les vies respiratòries.
4/28/2008
“No metan sus rosarios en nuestros Ovarios”
D'això en fa una setmana, just en el moment del meu "desesperu" pel robatori a mà armada d'Orange... No obstant, i més rabiosa que mai, em vaig sumar a un protesta que, segons informen als mitjans, va aglutinar a 15.000 persones a l'Alameda indignades davant una resolució que titllava d'inconstitucional una iniciativa del govern de donar de forma grautita als dispensaris de tot el país la píndola del dia després.
Tenen un gran poder a Chile aquests sectors tan conservadors i anacrònics, fins al punt que han aconseguit que sigui inconstitucional que el govern obligui a tots els dispensaris a repartir aquest anticonceptiu d'emergència.
La pastilla es podrà comprar igualment a les farmàcies, per la qual cosa, qui tingui diners, se la podrà comprar, però la inicitaiva governamental estava encaminada a aconseguir la igualtat d'accés a aquesta opció, sobretot davant la greu situació d'alts nivells d'embarassos en adolescents, especialment en els barris més humils. Així doncs, aquesta dreta que es creu amb la missió de vetllar per la moral d'un país, ha aconseguit mantenir i agreujar unes desigualtats ben patents, perquè tot segueixi igual "pels segles dels segles..."
Sortosament, la societat xilena no és inamobible com voldira aquesta colla d'integristes de la moral i el "decoru" i, davant la imposició de la decisió d'un tribunal reaccionari, va sortir el carrer de forma pacífica cantant consignes i expressant-se amb un alt nivell d'enginy i gràcia.
Mentestant, en nom d'uns valors i una moral resclosida, s'ha vist perjudicat l'accés a la llibertat de decidir i a la igualtat a accedir a les mateixes oportunitats dels xilens i les xilenes.
*Títol: de llegit en algun titular a La Nación.
4/15/2008
Orange m'ha robat 2.000 euros
4/13/2008
Glòries oblidades (o Conèixer el nord, 2)
Quan baixes de l'autobús a l'estació d'aquesta històrica ciutat, una penetrant pudor de peix t'ataca sense pietat les fosses nassals. La fortor de mar i les sirenes matineres dels vaixells són la tarjeta de benvinguda d’aquest important port als seus visitants.
El centre històric mostra una ciutat atrapada a un passat esplèndid per uns quants i que sembla viure dels records de la època de l’or blanc. Iquique va prosperar gràcies a la producció del salitre, nitrat que servia d’adob de terres a tot el món. Iquique era el port d’on sortia la riquesa mal repartida que produien dues salitreras que actualment són testimonis rovellats d’un passat de treball, suor i injustícies.
Humberstone i Santa Laura, malgrat la seva actual situació d’evident degradació i falta de sensibilitat al patrimoni social i cultural d’un país, havien estat els llocs de producció d’aquest or que va veure relegat el seu valor per culpa de la introducció dels adobs químics.
Imaginar-se la vida en colònies- fàbriques enmig del desert és imaginar-se una vida que debia ser ben propera a l’esclavatge: treball infantil, reduida esperança de vida, jornades laborals interminables, viure i treballar enmig de pols i calor sofocants, malalties per manca d’elements bàsics de seguretat, sous miserables en forma de fitxes només intercanviables dins la colònia, etc.
Davant aquestes situacions no és d’estrenyar que Iquique també sigui una ciutat emblemàtica per un fet històric del qual el desembre passat feia 100 anys. L’escola de Santa Maria de Iquique va ser el recinte on un grup organitzat de treballadors van ser brutalment cremats per recalamar uns drets laborals mínims. L’escola encara existeix en total abandó, però les seves parets pintades amb esprai encara, i sempre, denúncien aquell fet.
En turons propers a la ciutat portuaria es poden veure Geoglífos, missatges que civilitzacions anteriors a la conquesta espanyola d’aquestes terres han deixat per la posteritat. El significat de les formes raspades a les parets dels cerros o dibuixades amb pedres encara és un misteri, pero igual que les parets de Santa Maria, representen la necessitat de comunicar-nos.
Iquique i la seva regió és terra de riqueses minerals, belleses paisatgístiques, elements patrimonials de gran importància pel país, terra de pas, de negoci i d’enfrontament entre els homes al llarg de la història.
4/09/2008
Conèixer el nord (1)
Pujar al nord era una assignatura pendent després de més de 7 mesos al país i definitivament no podia marxar sense coneixe'l. A l'alçada del tròpic de Capricorn la geografia xilena es caracteritza per una basta extensió de quilòmetres i quilòmetres de desert, diuen que un dels més àrids del món.
Separades a grans distàncies i travessades interminables muntanyes i planes del RES més absolut, només trencat per línies elèctriques de diferents graus de tensió, alguna via de tren en desús o algun extrany assantament difícil d'esbrinar-ne la seva funcionalitat; apareixen zones habitades que, malgrat tenir l'aparença de ciutats, una es planteja si realment són llocs habitables.
La primera destinació de la meva escapada, Sant Pedro de Atacama. San Pedro es un de tants oasis enmig del desert punt de trobada de un degoteig constant de turistes de xiruques i motxila arribats des de qualsevol punt del món. Abunden els gringos (de EEUU) pero també hi ha un gran nombre de canadencs i europeus, sobretot francesos. De catalans, estranyament, no n'he trobat cap.
Salars, reserves de flamencs, volcans majestuosos, llacunes altiplàniques, postes de sol de película amb quatre gotes que van fan aparèxier magics arcs de Sant Martí, valls que desafien la puna (mal d'alçada), poblets perduts que es resisteixen al progrés (només acceptat en forma de plaques solars) i el fantàstic espectacle dels matiners gheisers.
Un munt de sensacions que provoca cada canvi de paisatge cada fenomen de la natura que sembla que competeixi constament amb ella mateixa per no deixar de sorprendre per no permete's deixar-te indiferent.
3/28/2008
Tornar al sud
Vam anar fins a Valdivia, una ciutat situada a la Región de los Ríos i que queda precisament a la confluència de rius amb noms ben curiosos: Calle-Calle, Cau-Cau i Cruces. La ciutat en si té poc interès, o si més no jo no el vaig saber trobar, més enllà d’un mercat amb abundant peix i marisc tota vora de riu amb una fauna ben curiosa: lleons marins de grans proporcions que aprofiten les restes que queden del mercat per tenir plena la guata (panxa en xilenu).
L’entorn de Valdivia, però, és fantàstic. El setembre, al cap de poc d’haver arribat, ja vaig tenir ocasió de conèixer una part el sud i la veritat és que els paisatges són fantàstics. Sense haver-hi estat mai, tens la impressió que així deu ser Suissa o Alemanya, però amb elements que només ports trobar aquí: grans llacs i volcans com els dibuixavem de petits (nevats tot l’any i alguns fins i tot fumejant).
La sensació de ser a Alemanya no és només per l’entorn sinó també per una forta presència germànica. En algun moment de la història un nombós grup de persones d’aquesta nacionalitat van poblar aquestes terres remotes i hi van deixar una petjada que encara es fa ben present en les construccions de les cases i amb l’herència de bones cerveses com la meva preferida, la Kustmann, que té la seva seu central a Valdivia.
En aquesta zona del país pots trobar fortaleses sota les pedres. La geografia del lloc, la resistencia dels mapuches que poblaven la zona quan hi van arribar els invasors espanyols (entre ells el que, malgrat tot, ha passat com a heroi nacional i que dóna nom a la ciutat, Pedro de Valdivia) i els atacs pirates que rebien del Pacífic, el feia un territori molt vulnerable a atacs i per això el motiu de tants tancs, torres de guaita i recintes emmurallats.
Els quatre dies a mi també em van permetre fer una escapada solitària fins a Puerto Varas, un poblet a la ribera d’un dels llacs més grans d’Amèrica del Sud, el Llanquihue, amb el volcà Osorno de teló de fons.
Des d’allà vaig poder visitar un parc que té un parell de llacs amb aigües de colors ben sorprenents. Un, la Llacuna verde, és un cràter del volcà Osorno que s'ha omplert d'una aigua del color verd intens d’unes algues que se l’han fet seu i li han donat aquesta particularitat. L’altre és el lago Todos los Santos i els saltos del Petrohué que dónen inici al riu amb el mateix nom. La curiositat d’aquest llac és el color verd-blau esmeralda de les seves aigües com a conseqüència de la qüantitat d’aglún mineral no-sabria-dir-ben-bé-quin.
Uns espais idílics, de postal. Un sud, el xilè que tinc ganes de contrastar, ben aviat, amb l’àrid nord. Un altre cop, tants xiles dins un mateix país.
3/11/2008
Tot per l’audiència
Cada sis mesos comença aquesta carrera cap a aconseguir ser líders i que els personatges i situacions de la seva nova telenovela siguin el comentari principal als llocs de treball, als bars i a les “micros” de tot el país.
Les cadenes empaperen carrers, autobusos i parades de metro de fotografies de la serie fent competència per ocupar espais buits d’impactes comercials amb les universitats, que també tenen un gran afany de captar alumnes nous, tema que mereix post a part.
Acompanyen a la campanya de difusió unes músiques ben enganxoses que algun publicita des del seu despatx ha pactat amb les emisores de ràdio perquè esdevinguin les cançons d’un estiu que ja s’ha acabat.
Així quan comença el març i amb ell la tornada al cole, la cris post-vacacional, els “tacos” a les principals artèries de la ciutat,… un ja té ben assumida quina és la cançò que correspon cada oferta de culebrón i, bé, a partir d’aquí fa la seva tria.
Les cançons d’aquestes tres series seràn també part de la meva B.S.O a Santiago de Xile….
2/28/2008
es respira campanya electoral
Correus electrònics amb enllaços a vídeos o webs de suport a diferents partits, missatges de mòbil, invitacions a actes electorals a Santiago o les notícies als mitjans, ja siguin xilens, espanyols o catalans, recorden constantment la convocatòria.
Més enllà de les grans campanyes transoceàniques que es permeten els grans partits, hi ha altres opcions, i pels votants de la demarcació de Girona val la pena tenir en compte aquest vídeo, electoralista si, però ben didàctic.
Doncs això, cadascú amb les seves conviccions, el 9 de març tots a votar!
2/26/2008
Viña té festival
El festival, que ja està en la 49a edició, és una competició a nivell mundial, però el que és propiament concurs de cançò, ocupa un percentatge molt petit de tot l’espectacle que implica Viña.
Algún català que viu a Xile ja m’havia posat sobre avís informant-me que en aquest país hi havia 3 moments en què semblava que es parava tot: un partit del Colo-Colo i la U (el derbi futbolístic més esperat), les Festes Patria de setembre i el Festival de Viña.
No anava gens errat. Avui acaven 6 dies de festival en què, miressis el canal de televisió que miressis, llegissis la portada que llegissis, apareixia Viña: la polèmica reina del Festival (això mereixeria un post a part, però asseguro que no val la pena), els gags de l’humorista del moment, el futur del festival, l’actuació de l’artista de la nit anterior, la roda de premsa de l’artista que acaba d’arribar, l’entrada i sortida de famosos de l’hotel Sheraton, la cada vegada menys crítica veu del públic que s’havia guanyat el nom de “Monstruo” per ser tan explícit en cas que l’actuació no fos del seu agrat, el repartiment de les Gabiotes i Antorchas…i plego que m’ofego.
No vull entrar a valorar tota aquesta moguda, per allò de “que tiri la primera pedra qui…”. He de dir que m’he quedat dissabtes a la nit enganxada al Festival d’Eurovisió, malgrat reconèixer que és un espectacle d’un kitch ben pujadet.
També s’ha de dir que després de tants dies i tantes coses que he sentit parlar del festival, encara no he entès gaire bé com funciona aquest intrinculis. Tot i això, considero que les organitzacions de tots aquests esdeveniments s’haurien de replantejar el futur que tenen i com els podrien modernitzar una mica per poder-se assegurar la continuitat.
Mentre en Chayanne tanca el festival que havia encetat dimecres passat en Miguel Bosé, jo penjo la tercera part de les meves “B.S.O a Xile”. És un dels artistes que més triomfen quan venen a Viña i ahir, una altra vegada, va deixar a totes les assistents a la Quinta Vergara fent "Clap, Clap": Marco Antonio Solís, precisament cantant al Festival de Viña el 2005.
2/24/2008
Superar les pors
El fet d’haver emprès aquesta aventura que m’ha portat 9 mesos a Xile, ha fet que la mare rectifiqués la ferma convicció que mai coneixieria aquest continent.
Poder venir a conèixer el meu dia a dia a Santiago i el suport moral que ha tingut de la seva neboda especialment, però també de tants altres allà, han estat els elements que l’han convençuda per sobreposar-se als temors i enfilar-se a un vol transoceànic.
Tot plegat ha valgut la pena. Conèixer la Patagònia amb els seus glaciars i Iguazú amb l’espectacle de les catarates, són dos motius gegantins pels que val la pena l’esforç. Però també hi ha el Pacífic contemplat des de Valparaíso, o el brugit a mig gas vacacional de les capitals Santiago i Buenos Aires.
Conèixer la meva casa d’acollida a Santiago, el meu lloc de treball, l’escenari pel que em moc, els amics i convivientes i tot això en una mateixa aventura on no hi han faltat els riures, els bons moments, les bones teques i algún o altre petit ensurt com és lògic a tota expedició.